Kawa

Kawa z Wietnamu

To właśnie z Wietnamu pochodzi najbardziej aromatyczna Robusta o czekoladowym posmaku i wysokiej zawartości kofeiny. Dodawana do unikatowych mieszanek wraz z Arabiką tworzą doskonały duet doceniany na całym świecie. Od lat współpracujemy z wyjątkową plantacją Robusty, gdzie o jakość upraw dba rodzinna firma. 

Rodzaje kaw z Wietnamu w naszej ofercie

 

Głównym rodzajem kawy eksportowanym z Wietnamu jest zielona/niewypalona Robusta.

Dzielimy ją według rozmiarów ziaren na S13, S16, S18. Posegregowane ziarna mogą być nieoczyszczone, oczyszczone suszone na słońcu lub oczyszczone polerowane na mokro.

Ziarna pakowane są w worki jutowe 60kg lub big bagi 1000kg. Przy workach jutowych ładowność kontenera 20ft to 19,2t, a przy workach big bag 20t. 

Rodzaje kaw z Indonezji

Kawa Indonezyjska słynie z wyjątkowej Arabiki. Segreguje się ją głównie ze względu na wyspę pochodzenia. Każdy region wyróżnia się wyjątkowym smakiem, o czym doskonale wie świat kawy. 

1.Sumatra Mandheling Grade 1 DP 
2.Sumatra Lintong Toba DP 
3.Sumatra Kerinci Kayu Aro Gr 1
4.Sumatra Mandheling Grade 3 
5.Sumatra  Mandheling Grade 4 
6.Suamtra mandheling Grade 5 
7.Java Sunda Papandayan Gr 1

W ofercie indonezyjskiej plantacji znajdziemy również Robustę segregowaną według jakości. 

-Robusta Ek 1 grade 4 max defect 80

– Robusta raw max defect 45

– Robusta 30/35 oczyszczona

– Robusta 30/35 nieoczyszczona

Ceny kawy

Zakup kawy to doskonała inwestycja. Od 5 lat ceny kawy rosną. Najlepszym momentem w roku na zakup zielonej kawy jest zakończenie zbioru na plantacji. Ma to miejsce na przełomie października i listopada. Ceny są wtedy najniższe. To powtarzalne regularnie zjawisko doskonale obrazuje wykres giełdowy. 

Skontaktuj się z nami, żeby otrzymać aktualną wycenę kaw!